Θλίψη ή κατάθλιψη;
Η θλίψη και η μελαγχολία είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα συναισθήματα ως αντιδράσεις του οργανισμού σε ένα τραυματικό – στρεσογόνο γεγονός (πένθος, απόρριψη, ασθένεια, διαζύγιο). Αν και, όταν η διάρκεια και η ένταση αυτών των συναισθημάτων είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, η κατάθλιψη αρχίζει να εμφανίζεται. Η απελπισία και η εγκατάλειψη έχουν κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων της. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, δεν παρουσιάζουν όλοι τα ίδια συμπτώματα, καθώς μπορεί να διαφέρουν σε συχνότητα, διάρκεια και μορφή, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου.
Εδώ είναι τα πιο κοινά συμπτώματα, από τα οποία εάν εμφανίσετε τουλάχιστον 5, υπάρχουν σημάδια κατάθλιψης:
- Δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη μνήμη
Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
Εξαιρετική κούραση και μειωμένη ενέργεια
Συνεχή αισθήματα ενοχής, λύπης, άγχους, κενού, αναξιότητας ή ακόμα και ανικανότητας
Αισθήματα απόγνωσης
Μόνιμη απαισιοδοξία
Αϋπνία ή έντονη υπνηλία
Ευερεθιστότητα, ανησυχία
Δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων και των αντιδράσεων
Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες ή ακόμα και για αγαπημένα άτομα
Απώλεια της αίσθησης ευχαρίστησης
Υπερφαγία ή απώλεια όρεξης
Επίμονος πόνος ή προβλήματα υγείας (πονοκεφάλους, κράμπες ή πεπτικά προβλήματα) που δεν αντιμετωπίζονται με θεραπεία
Αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες
Η κατάθλιψη δεν είναι μια μη θεραπεύσιμη κατάσταση, αρκεί να αποφασίσετε να την αντιμετωπίσετε.
Ακολουθούν απλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης:
- Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας: Αυτή είναι η απλούστερη και πιο σημαντική μέθοδος για να νικήσετε την κατάθλιψη. Όλοι νιώθουν άβολα από καιρό σε καιρό, αποδεχτείτε ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Η διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης απαιτεί αποδοχή και στη συνέχεια ενεργή θετική προσέγγιση και υπομονή.
Μιλήστε για αυτό: Δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα τα συναισθήματα που νιώθετε, αλλά είναι πιο εύκολο αν τα μοιραστείτε. Φυσικά, δεν θα έχουν όλοι την ικανότητα να σε καταλάβουν πλήρως, αλλά θα μπορούν να σε στηρίξουν συναισθηματικά και να σε βοηθήσουν να μην απομονωθείς.
Άσκηση: Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η άσκηση θεωρείται φυσικό αντικαταθλιπτικό λόγω της απελευθέρωσης ορισμένων ορμονών (σεροτονίνη, ενδορφίνες) που σχετίζονται με τη διάθεση. Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσετε συναισθήματα όπως ο θυμός και το άγχος.
Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής: Ακολουθήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες. Οι υδατάνθρακες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ιχθυέλαια και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D παράγουν σεροτονίνη.
Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά: Η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου συχνά πάνε χέρι-χέρι. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου, οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης. Ούτε ο υπερυπνισμός ούτε η αϋπνία έχουν θετικές επιπτώσεις στη διάθεση.
Αναβάλετε σημαντικές αποφάσεις: Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη και την κρίση σας, επομένως είναι πιο συνετό να αναβάλλετε σημαντικές αποφάσεις, είτε σχετίζονται με τις σχέσεις είτε την καριέρα σας, μέχρι να νιώσετε καλύτερα. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, συμβουλευτείτε άτομα που εμπιστεύεστε ή άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις.
Φροντίστε την υγεία σας: Αν και μπορεί να φαίνεται εύκολο και δελεαστικό να παραμελήσετε την υγεία σας, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας και το αντίστροφο. Οι άνθρωποι που παραμέλησαν τα προβλήματα υγείας τους ανέφεραν ότι τα συναισθήματα κατάθλιψης αυξήθηκαν σημαντικά.
Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα: Συνεχίστε να κάνετε ό,τι απαιτεί η καθημερινότητά σας. Η διατήρηση μιας ρουτίνας είναι σημαντική, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε κάποια κανονικότητα στη ζωή σας και να μην αποσυρθείτε.
Αποφύγετε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ: Η χρήση ουσιών μπορεί να είναι καταστροφική για άτομα με κατάθλιψη και άγχος, καθώς επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βιώνουμε καταστάσεις.
Μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμά σας: Είναι σημαντικό να μην γεμίζετε τον χρόνο σας με περισσότερες υποχρεώσεις από αυτές που μπορείτε να αντέξετε και με καταστάσεις άλλες από αυτές που μπορείτε να διαχειριστείτε. Έτσι δεν θα αυξήσετε το άγχος της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις της ημέρας δεν θα σας δυσκολέψουν.