Αντιοξειδωτικά
Ποιες ουσίες ονομάζονται αντιοξειδωτικά και που τις βρίσκουμε;
Στα φρούτα και τα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα:
Πηγές β-καροτενίου
- Καρότα
- Βερίκοκα
- Ροδάκινα
- Πεπόνι
- Σπανάκι
Πηγές λυκοπενίου
- Τομάτα
- Κόκκινο γκρέιπφρουτ
- Καρπούζι
Πηγές ζέας-ξανθίνης
- Μπρόκολο
- Κουνουπίδι
- Σπαράγγια
- Λαχανάκια Βρυξελλών
Πηγές λουτεΐνης
- Σπανάκι
- Πράσινα φασόλια
- Λάχανο
Βιταμίνη Ε και καροτενοειδή ενάντια της ηλιακής ακτινοβολίας
Όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Μελέτες έχουν αναφέρει ότι προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία, ενώ παράλληλα απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας, προφυλάσσοντας έτσι το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία.
Πράσινο Τσάι
Επιπλέον, το πράσινο τσάι ασκεί προστατευτική δράση έναντι των επιπτώσεων της έκθεσης στον ήλιο. Το εκχύλισμα του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η κύρια κατηγορία των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι οι πολυφαινόλες. Από τις πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού, οι περισσότερο μελετημένες και συνδεδεμένες με την προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι κατεχίνες.
HR. PSYCHOLOGY - TODAY Team