Τροφές και Στρες

  • Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το ασπράδι αυγού, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Τα προβιοτικά

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου σχετίζεται με την κατανάλωση προβιοτικών και γενικά γαλακτοκομικών.

  • Η τρυπτοφάνη

Η τρυπτοφάνη είναι συγκαταλέγεται στα απαραίτητα αμινοξέα. Απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται αυτά τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του και να τα λαμβάνει μέσω της τροφής. Η τρυπτοφάνη, βοηθάει στη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη σχετίζεται με χαλάρωση, καλή διάθεση και μειωμένο άγχος. Τρόφιμα πλούσια σε σεροτονίνη είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, η σοκολάτα, τα όσπρια, το σουσάμι, η μπανάνα κτλ.

  • Φυλλικό οξύ

Έλλειψη φυλλικού οξέος ευθύνεται για τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Το φυλλικό ανιχνεύεται στο πορτοκάλι, την μπανάνα, τις ζύμες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), με αποτέλεσμα όποιος αποφεύγει τα τρόφιμα αυτά να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αγχωτικών καταστάσεων.

  • ω-3 Λιπαρά Οξέα

Σύμφωνα με μελέτες, τα ω-3 Λιπαρά Οξέα βοηθούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, δρουν κατά των φλεγμονών και μαζί με την βιταμίνη D συμβάλουν στην ρύθμιση της σεροτονίνης και της ντοπαμίμης με αποτέλεσμα την καλή διάθεση. Τροφές πλούσιες σε ω Λιπαρά Οξέα είναι σίγουρα τα ψάρια , τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το σπανάκι, η οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών κτλ.

  • Η βιταμίνη C

Η εν λόγω βιταμίνη ως αντιοξειδωτική ουσία έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό συνεπάγει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και τη ρύθμιση του στρες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C Είναι τα ακτινίδια, οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή,τα berries κτλ.

 

Χριστίνα Καραχοτζίτη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

HR. PSYCHOLOGY - TODAY